Ga jij voor je levensdoelen in 2021?

De laatste weken, dagen van het jaar worden door velen traditiegetrouw gebruikt voor reflectie. Terugblikken, maar ook intenties zetten en doelen bepalen voor het komende jaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je plannen 2021 daadwerkelijk bijdragen aan een plezierig en zinvol leven op lange termijn?

Grote kans dat jij je bij het bepalen van je doelen laat leiden door het geloofssysteem van ‘niet-genoeg’. Een gevoel van schaarste. Je streeft dan naar MEER en BETER, in de overtuiging dat dit je echt gelukkig maakt. Meer geld, meer vrijheid, meer liefde. Natuurlijk kan dit ook zo zijn. Maar zou je dan nu al niet dolgelukkig moeten zijn als je kijkt naar wat je gedurende je leven hebt opgebouwd? Hoe vaak heb je niet al ervaren dat meer en beter snel went. En je eigenlijk weer terug bij af bent.

Als dit herkenbaar voor je is, raad ik je aan om je levensdoelen helder te krijgen. Daar waar ‘niet-genoeg’ doelen uit je hoofd komen, komen levensdoelen voort uit je hart. Het zijn de dingen die echt belangrijk voor je zijn en die jou een waardevol bestaan geven. Ze geven je het gevoel van rust, tevredenheid en voldoening. Nu, maar ook in de toekomst.

Wat voor jou een levensdoel is, kan voor je buurman een ‘niet-genoeg’ doel zijn. Daarom is het belangrijk om je levensdoelen te herkennen. Het voornaamste kenmerk is dat levensdoelen van binnenuit komen, vanuit een diep verlangen. Niet ingegeven door normen of maatstaven van buitenaf zoals vrienden, familie, cultuur, geld of het gevoel van niet genoeg. Levensdoelen zijn heel persoonlijk en geven expressie aan wie jij bent. Ze laten zien wat voor jou van wezenlijk belang is in je leven. 

Heb jij je plannen 2021 al opgeschreven? Sluit dan voor een minuut je ogen en visualiseer hoe je leven eruit ziet als je je doelen gerealiseerd hebt. Waar ben je? Met wie ben je? Wat zie, hoor en voel je? Krijg je een gevoel van blijvende bevrediging, dan is de kans groot dat het een levensdoel is. 

Doordat je nu het onderscheid tussen deze twee soorten doelen kunt maken, kun je komend jaar bewust je aandacht en tijd verdelen aan je ‘niet-genoeg’ doelen en je levensdoelen. Het voorkomt dat je verkeerde verwachtingen creëert bij jezelf met teleurstelling en demotivatie tot gevolg. En wie weet vallen er een aantal doelen af zodat je nog meer tijd hebt om de focus te leggen op de doelen die er werkelijk toe doen.

Heb je hulp nodig, loop je vast, lukt het je nog niet om levensdoelen te onderscheiden van je ‘meer en beter’ wensen? Schroom niet om om mij een bericht te sturen. Jou helpen het leven te leven dat bij je past, is namelijk mijn levensdoel ;-).

Ik wens je een goede jaarwisseling.