Samenspraak – Vragen voor een goed gesprek

Echt even de tijd voor elkaar nemen. Luisteren naar de ander en ontdekken wat je partner bezig houdt. Hoe vaak doen jullie dat? In de trajecten die ik met stelletjes doorloop merk ik dat deze gesprekken afnemen naarmate ze langer bij elkaar zijn. In het begin van de relatie is de nieuwsgierigheid naar de ander enorm. Je wilt alles weten van je nieuwe liefde. En vraagt elkaar het hemd van lijf. 

Eenmaal samenwonend of na gezinsuitbreiding neemt de waan van de dag het over. Er wordt nog genoeg gekletst. Maar de gesprekken zijn nu vooral functioneel en luchtig. Over de dagelijkse dingen zoals het nieuws of je werk. Of de terugkerende takenlijstjes zoals boodschappen doen, koken en het ophalen van de kinderen. 

Toch denken we precies te weten wat de ander wil en nodig heeft. Denken ja. En dit kan voor vervelende situaties zorgen. Wat voorbeelden uit de praktijk. Een man die hard werkt met het idee om over 5 jaar samen hun droomhuis in het oosten van het land te realiseren. Niet wetende dat dit niet meer de langgekoesterde wens van zijn vrouw is. Diep van binnen blijft zij liever dichtbij de kleinkinderen wonen. Een vrouw, die er steeds vaker over droomt om als zelfstandige aan de slag te gaan. Maar dit niet bespreekt omdat haar man fulltime werkt en zij de zorg voor de kinderen op zich heeft genomen. 

Zonde! Juist door vaker samen stil te staan bij de dromen, wensen en verlangens die jullie hebben, blijf je samen hetzelfde pad blijft bewandelen. Op een plezierige en gelukkige manier. Zonder vervelende verrassingen achteraf. Om dit te stimuleren heb ik het kaartspel Samenspraak- vragen voor een goed gesprek bedacht. Het is een kaartspel dat bestaat uit zeven vragen om samen met je partner te beantwoorden. Zie het als een uitnodiging om op een laagdrempelige manier een gesprek te voeren anders dan anders.

Woon je in omgeving Dordrecht? Lees hier hoe je het kaartspel gratis ontvangt bij een diner van Bistro Twee33.

Woon je buiten regio Drechtsteden, maar wil je het kaartspel wel graag ontvangen, stuur mij dan een bericht.