De vizieuze cirkel van bezit en rijkdom

Geld maakt het leven makkelijker. Het zorgt voor meer mogelijkheden. Rationeel ja, maar emotioneel voelt dit niet altijd zo. Het hebben van geld kan net zo ongemakkelijk zijn. Op het moment dat je meer geld hebt of ontvangt, voel je je blij. Je kunt nieuwe dingen kopen en meer geld uitgeven dan voorheen. Maar niet veel later ervaar je opnieuw het ‘niet-genoeg gevoel’. Dit ‘niet-genoeg gevoel’ komt voort uit ons denken dat je gelukkiger bent als je de dingen om je heen verandert. Je legt de focus buiten jezelf in plaats van in jezelf.

Het begint het opnieuw aan je te knagen. Er ontstaat een nieuwe wens die ook geld kost. Je wilt toch een ander huis of nog een keer en verre reis maken. Je denkt dat je dan echt gelukkig zult zijn. Of de angst bekruipt je dat je niet voldoende spaargeld hebt voor als er onverhoopt iets ernstigs gebeurt. En dus ga je meer en harder werken om nog meer geld te verdienen. Alles in de vicieuze cirkel van bezit en rijkdom. Alsmaar meer en beter willen. Denken dat je een leuker leven hebt met meer en beter. 

Maar hoe harder je hieraan werkt, hoe vermoeider, eenzamer en ongelukkiger je wordt. Het ontbreekt je aan tijd en energie om je aandacht te besteden aan de mensen die je werkelijk belangrijk vindt. Je verliest de grip op wat echte rijkdom bleek. Is dat wat je wilde wel echt het verlangen dat je nastreeft?

Herken je dit patroon? Onderzoek welke behoeften en verlangens je werkelijk hebt. Probeer je hartewensen naar boven te krijgen door jezelf de juiste vragen te stellen. Wie en wat zijn het belangrijkste voor jou in dit leven? En hoe kun je jouw tijd, aandacht en geld hieraan besteden om bij te dragen aan dat wat er werkelijk voor jou toe doet. Leef je eigen leven, niet dat van een ander. De rust en vrijheid die je zoekt is in jezelf te vinden. Niet in de buitenwereld. 

Als je leert om te leven vanuit je hart, vind je de rust en vrijheid die je zoekt. Zo ontdek je wat genoeg is, ook financieel.