Wat heb JIJ nodig om de volgende stap te zetten?

Vorige week las ik twee nieuwsberichten die mij aan het denken hebben gezet. In het financieel dagblad stond hoe bedroevend de financiële wereld scoort op het gebied van re-integratie. Dit ondanks riante regelingen en ondersteuning vanuit de werkgever. Een dag later las ik op nu.nl dat de Europese Commissie mogelijk 1,2 miljoen euro vrijmaakt om ontslagen medewerkers uit de Nederlandse financiële sector te helpen bij de overgang naar een nieuwe baan.

Wat doet dit met jou als medewerker in het bank- en verzekeringswezen? Ik kan me voorstellen dat het niet echt hoopgevend is als de volgende ontslagronde net is aangekondigd.

In gedachte ging ik terug naar het moment dat ik zelf mijn baan bij de Rabobank opzegde. Vier jaar geleden, met een lach en een traan. Want jeetje, ik had er veertien jaar met heel veel plezier gewerkt. Veel gelachen en ook veel geleerd. Maar het was tijd voor iets nieuws.
Ik was niet meer dat onschuldige meisje dat jaren eerder bij haar eerste werkgever kwam binnen lopen en braaf de gebaande paden volgde. Ik was inmiddels een vrouw geworden die steeds meer vanuit haar hart leefde. Voor mij betekent dit vertrouwen op mijn intuïtie. Keuzes durven maken die goed voelen en die passen bij wie ik ben. En hoe groter het verlangen werd mijn loopbaan een andere wending te geven, hoe lastiger het werd mijn huidige werk te doen. Ik realiseerde me dat ik de verantwoordelijkheid heb voor mijn eigen leven en geluk. En dus diende ik mijn ontslag in.

Natuurlijk maakte mijn hoofd overuren. Allerlei angst scenario’s gingen door mij heen. Hoe kon ik nu ‘zomaar’ mijn baan opzeggen zonder waterdicht plan. Was dit financieel verantwoord? Besefte ik wel dat ik nergens op terug kon vallen, geen sociaal plan, geen WW?

Gelukkig wist ik dat ook dat ik niet klakkeloos in meerdere sloten tegelijk zou lopen. Mijn natuurlijke aard in combinatie met jarenlange ervaring in de verzekeringsbranche heeft ervoor gezorgd dat mijn brein alert is op risico’s en gevaren. Dit is zo’n automatisch proces geworden dat ik toen, en nu nog steeds, nooit een stap zal nemen waarvan de gevolgen niet te overzien of dramatisch zijn.

Leven vanuit mijn hart heb ik wel moeten leren. De keuzes waren spannend, maar klopten ALTIJD. Zoals verhuizen naar Amsterdam of het opzetten van mijn eigen bedrijf Flow Life Planning. En nu mijn hoofd en hart samenwerken ervaar ik vooral veel plezier en energie. Hoef ik voor mijn gevoel niet meer zo hard te werken en ontstaan dingen vanuit zelfsprekendheid. En zie ik vooral mogelijkheden. Heel veel mogelijkheden.

Dus wees gerust als jij nu in een situatie zit waarin je twijfelt over je toekomst. Laat je niet afschrikken door berichtgeving in de media. Vertrouw op jezelf. De zomervakantie is een mooie periode voor reflectie. Vraag jezelf eens af wat jouw hartsverlangen is. Laat je je leiden door angst? Of durf je te luisteren naar het stemmetje diep van binnen? Wees eerlijk naar jezelf en vraag jezelf: “Wat heb ik echt nodig om een volgende stap te zetten? Het is aan jou!

Geniet van de zomer!